روشن شدن چراغ چک خودرو از جمله معضلاتی است که برای هر اتومبیلی پیش میآید، این معضل با توجه به مدل خودرو شما میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در این مقاله سعی کرده ایم به بررسی کلی آنها بپردازیم تا شما بتوانید با اطلاعات کامل نسبت به تعمیر آن اقدام کنید.
از آن جایی که هر خودرویی از قطعات مختلفی تشکیل شده است، مسلما پیدا شدن مشکل و ایراد در هر قطعه در شرایط مختلف بدیهی است، نکته اینجاست که راننده نمیتواند تمام این مشکلات را بخصوص مشکلات فنی متوجه شود به همین دلیل هم سازندگان خودرو به فکر راه حلی بودند که بتوانند راننده را از وجود یک مشکل در خودرو مطلع سازند. “چراغ چک خودرو” به این هدف در خودرو های امروزی استفاده میشود. در ادامه بیشتر به چراغ چک ماشین خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
چراغ چک چیست؟
چراغ چک موتور در خودرو، چراغی زرد رنگی است در پشت آمپر خودرو قرار دارد. علامت چراغ چک را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید شکلی شبیه به موتور خودرو از کنار که با رنگ زرد مشخص میشود. همانطور که گفته شد از آنجایی که راننده نمیتواند متوجه خرابی ها و مشکلات فنی و موتوری خودرو شود، در زمان هایی که موتور خودرو به مشکل خورده و به هر دلیل به درستی کار نمیکند چراغ چک روشن و وجود نقص در سیستم فنی خودرو را به راننده اطلاع میدهد. این مشکل میتواند از یک خرابی ساده قطعه برقی که اختلال جدی در کارکرد خودرو ایجاد نمیکند باشد تا خرابی که منجربه خاموش شدن موتور خودرو شود.
بررسی دلایل روشن شدن چراغ چک
اینکه “چرا و چه موقع چراغ چک ماشین روشن میشود” (?why my check engine light is on) میتواند دلایل مختلفی داشته باشد اما آنچه مسلم است وقتی چراغ چک ماشین روشن میشود حتما مشکلی فنی در خودرو وجود دارد که باید سریعا بررسی و مرتفع گردد. حتی در برخی موارد این روشن شدن و اخطاری که از سمت کامپیوتر مرکزی به شما داده میشود میتواند به صورت همزمان تلفیقی از چند مشکل مختلف در خودرو باشد، از جمله “دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو” می تواند موارد زیر اشاره کرد. توجه داشته باشید که خرابی هایی که با یکدیگر به بررسی آنها می پردازیم رایج ترین علت های روشن شدن چراغ چک هستند و اگر چراغ چک ماشین روشن شود میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد موارد زیر برای اکثریت خودرو ها صادق است:
۱٫ خرابی سنسور اکسیژن
وظیفه سنسور اکسیژن یا همان حسگر اکسیژن تنظیم میزان ترکیب سوخت و هوا در محفظه احتراق موتور است. خرابی یا کثیفی این قطعه را میتوان رایج ترین “علت روشن شدن چراغ چک” دانست. سنسور اکسیژن قطعه ای بسیار مهم و حساس در خودرو محسوب میشود. خرابی سنسور اکسیژن به دلایل مختلفی رخ میدهد که باعث درست کار نکردن موتور و در نتیجه روشن شدن چراغ چک خواهد شد.
۲٫ انسداد کاتالیزور
دومین علت بسیار رایج روشن شدن چراغ چک موتور بسته شدن شبکیه های کاتالیزور خودرو و در کل وجود گرفتگی در کاتالیزور است. در صورتی که کاتالیزور خودرو پر یا مسدود شده باشد، راه خروج دود های حاصل از احتراق موتور بسته شده و در نتیجه تخلیه دود به درستی صورت نمیگیرد. انسداد کاتالیزور فشار زیادی را به موتور خودرو وارد کرده و این مشکل باعث میشود تا کارکرد موتور کاهش یافته و در نهایت چراغ چک ماشین روشن شود.
۳٫ مشکل در کوئل
کوئل یکی از قطعاتی است که به سیستم برق خودرو مربوط میشود، در واقع میتوان گفت که کوئل خودرو همان قطعه ای است که انرژی خروجی از باتری را تقویت کرده تا شمع ها بتوانند جرقه بزنند، اگر کوئل خراب یا ضعیف شود در کارکرد موتور اختلال وارد کرده و می تواند موجب روشن شدن چراغ چک شود.
۴٫ خرابی شمع یا وایر
شمع ها و وایرها قسمت بعدی خودرو هستند که خرابی آن ها میتواند باعث روشن شدن چراغ چک خودرو شود، شمع برای روشن شدن و حرکت کردن خودرو جرقه میزنند که در نهایت باعث سوختن بنزین میشود، وایرها هم نیز نیروی الکتریسیته تولید شده توسط باتری را به شمع ها میرسانند، ممکن است وایرها پوسیده شوند و انتقال انرژی دچار مشکل شود و یا آن که شمع ها پس از مدتی استفاده مستهلک شده و یا به دلیل دیگر مشکلات بر روی آن ها چربی و دوده قرار بگیرد، در هر صورت هر اتفاقی که برای شمع یا وایر خودرو رخ دهد، سیستم احتراق دچار مشکل شده و میتواند یکی از عوامل روشن شدن چراغ چک باشد. در نظر داشته باشید که کیلومتر تعویض شمع ماشین بستگی به کیفیت شمع ها و سبک رانندگی شما دارد که اگر شمع ها فرسوده شده باشند به وضوح کم شدن شتاب ماشین و بالا رفتن مصرف سوخت را حس خواهید کرد. پس برای حل این مشکل می توانید خرید شمع ماشین را انجام دهید تا علت روشن شدن چراغ چک را بیابید.
۵٫ خرابی انژکتور
انژکتور قطعه بعدی محسوب میشود که ممکن است باعث روشن شدن این چراغ در پشت آمپر خودرو شود. مواردی که میتوانند سبب خرابی انژکتور در طولانی مدت شوند شامل خالی بودن طولانی مدت باک بنزین، عادت های بد رانندگی و یا حتی عدم تعویض طولانی مدت فیلتر بنزین و یا فیلتر هوا است. به هر حال خرابی انژکتور به هر دلیل، علت روشن شدن چراغ چک موتور ماشین خواهد بود.
۶٫ نصب اشتباه دزدگیر
وصل کردن دزدگیر یا جی پی اس به کامپیوتر مرکزی خودرو جزو امکانات جانبی محسوب می شوند که به خودرو اضافه میشوند بنابراین احتمال بروز خطا در آنها بسیار زیاد است، این خطاها زمانی بیشتر میشوند که دزدگیر و یا ردیاب به درستی سیم کشی نشده باشند. در این صورت امکان برق دزدی از باتری پیش آمده و در پی آن چراغ چک خودرو دائما روشن خواهد بود.
۷٫ خرابی ترموستات
ترموستات یک قطعه بسیار ساده است که در عملکرد درست بخاری و کولر و همچنین گردش مایع خنک کننده موتور نقش مهمی را بر عهده دارد، در صورتی که ترموستات خراب شود، روشن شدن چراغ چک موتور حتمی خواهد بود.
۸٫ خرابی باتری
عمر مفید باتری خودرو به طور متوسط ۲ الی ۵ ساله است، در صورتی که به هر دلیلی پیش از تمام شدن عمر مفید خود مشکل پیدا کند، چراغ چک خودرو روشن میشود، در این شرایط این چراغ حتی در زمان تمام شدن باتری و نداشتن انرژی لازم برای به حرکت درآوردن خودرو هم نیز روشن خواهد شد.
۹٫ خرابی سیم کشی خودرو
علت روشن شدن چراغ چک مربوط به سیم کشی کلی خودرو می باشد، اگر در یک یا چند قسمت از سیم کشی خودرو، پارگی و یا اتصالی وجود داشته باشد، برق به قسمت های مختلف خودرو به درستی نمیرسد و در ادامه ممکن است خودرو یا به طور کلی روشن نشود و یا به درستی کار نکند.
۱۰٫ خرابی سنسور هوا
سیستم چرخش گاز یا به صورت اختصار ERG، یکی از مواردی است که میتواند در صورت خرابی سبب بروز مشکل و روشن شدن چراغ چک خودرو شود، این سیستم به کمک سنسور هوا، میزان هوای مورد نیاز برای احتراق کنترل و باعث میشود تا در حجم گسترده و در طولانی مدت، میزان گازهای آلاینده تولید شده توسط خودرو کم شود.
۱۱٫ خطا ECU
در خیلی از مواقع به دلیل های مختلف، مثل کیفیت پایین بنزین ها و … ECU خودرو خطا و اخطار هایی میدهد که با باعث روشن شدن چراغ چک موتور خواهد شد. در این مواقع علت روشن شدن این چراغ خرابی قطعات نیست و در اصل مشکل نرم افزاری است و با دیاگ و پاک کردن خطا چراغ چک نیز خاموش خواهد شد.
گفتنی است در برخی خودرو های روز دنیا به دلیل کیفیت پایین بنزین ایران و سازگار نبودن بنزین با موتور آنها روشن بودن چراغ چک اتفاقی طبیعی است و حتی با حذف کردن خطا ها به کمک دیاگ بعد از مدتی مجدد این چراغ روشن میشود.
البته برای آشنایی بیشتر با حساسیت این قطعه مقاله ی وظیفه ECU چیست؟ را مطالعه نمایید.
بررسی علت روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو
در بسیاری موارد شاهد “روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو” هستیم. باید بدانید در صورتی که خودرو پس از روشن شدن چراغ چک شروع به لرزش کرد مشکلی نگران کننده و جدی در سیستم فنی خودرو شما رخ داده و در صورت عدم رسیدگی به آن احتمال آسیب دیدن سایر قطعات نیز وجود دارد. رایج ترین دلایل که باعث این اتفاق میشوند عبارت اند از:
- بروز مشکل جدی در سیستم احتراق خودرو
رایج ترین دلیلی که باعث میشود شاهد روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو باشیم وجود مشکل در سیستم احتراق خودرو است. در صورتی که خودرو نتواند به درستی کار کند شاهد لرزش های زیاد موتور خواهیم بود. این مشکل میتواند در هر بخش از سیستم موتوری خودرو پیش آید. - خرابی شلنگ های ماشین
یکی از دلایل در واقع خوردگی، شکستگی و یا شل شدگی یکی از شلنگ های سوخت، هوا و یا مایع خنک کننده رادیاتور است. این مشکل در عملکرد موتور اخلال بوجود آورده و باعث روشن شدن چراغ چک و به لرزش درآمدن خودرو میشود. این مشکل به سادگی با تعویض شلنگ مورد نظر هم باعث خاموش شدن چراغ چک میشود و هم آن که لرزش خودرو از بین میرود. - بروز مشکل در تسمه تایم و تایم موتور
خرابی تسمه تایم و یا به هم ریختن تایم موتور هم باعث روشن شدن چراغ چک خودرو و هم باعث ایجاد لرزش محسوس در ماشین میشود، دقت داشته باشید معمولا برای تشخیص لرزشی که در پی خرابی و یا عدم تنظیم تسمه تایم در موتور به وجود میآید به دقت و تخصص نیاز است.
بررسی علت روشن شدن چراغ چک و افت شتاب
“روشن شدن چراغ چک و افت شتاب خودرو” بسیار رایج است بصورتی که پس از روشن شدن این چراغ شتاب خودرو افت چشمگیری میکند و عملا برای شتابگیری فشار زیادی به موتور وارد میشود. این مشکل میتواند به دو دلیل رایج رخ دهد:
رایج ترین علت خراب یا مسدود شدن کاتالیزور خودرو است، این قطعه به دلیل خرابی سنسور اکسیژن، بنزین نامرغوب و یا حتی فرسودگی میتواند معیوب میشود. در شرایطی که شاهد افت شتاب و روشن شدن چراغ چک خودرو هستیم به احتمال زیاد مشکل از کاتالیزور بوده و بهتر است در اسرع وقت برای تعمیر آن اقدام کنید.
دومین دلیلی که میتواند همزمان هم باعث روشن شدن چراغ چک و هم افت شتاب در خودرو بشود، مربوط به خرابی کویل و سیم کشی خودرو است، این مشکل باعث میشود تا برق مورد نیاز برای احتراق شمع ها در شتابگیری به خوبی تامین نشود لذا بدیهی است شاهد افت شتاب باشیم.
سمند EF7 از خودروهایی است که به کررات با این مشکل رو به رو میشود. این خودروها به علت نوع موتورشان و انرژی برق زیادی که مصرف میکنند، در صورتی که در تابستان همزمان بخواهید هم از کولر و هم از ضبط ماشین در حال حرکت استفاده کنید، چراغ چک سمند EF7 روشن میشود و افت شتاب و قدرت بسیار محسوسی را در پی خواهد داشت. دقت داشته باشید شما میتوانید به راحتی با تقویت کردن سیم کشی های این خودرو و همچنین تقویت کویل از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
بررسی علت چشمک زدن چراغ چک خودرو
علت روشن و خاموش شدن چراغ چک یا به عبارتی “چشمک زدن چراغ چک خودرو” معمولا میتواند دو مورد باشد:
- احتمال اتصالی در سیستم برق خودرو وجود دارد که باعث روشن و خاموش شدن این چراغ میشود
- خصوص به وجود آمدن باگ، خطا یا اخطار در ECU یا همان کامپیوتر مرکزی است. با وصل کردن ECU به دستگاه دیاگ میتوان مشکل را بصورت دقیق تشیخیص و برطرف کرد.
روش های خاموش کردن چراغ چک خودرو
برای “خاموش کردن چراغ چک” مطمئن ترین کار برای عیب یابی و بررسی علت روشن شدن چراغ چک این است که از دستگاه دیاگ استفاده کنید. دستگاه دیاگ میتواند در عرض چند دقیقه برای شما مشخص کند که دلیل روشن شدن چراغ چک چیست و حتی در برخی از موارد با پاک کردن خطا ECU ماشین، موجب خاموش شدن چراغ چک میشود و نیازی به تعویض قطعه وجود ندارد. در هر صورت پس از عیب یابی و یافتن علت روشن شدن چراغ چک و رفع آن مشکل باید به کمک دستگاه دیاگ خطا های ECU را پاک کنید تا چراغ چک خودرو خاموش شود.
حال فرض کنید که در جاده های خارج شهر هستید و به هیچ تعمیرگاهی دسترسی ندارید و چراغ چک خودرو روشن شده، چگونه باید آن را خاموش کنیم؟ نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که روشن شدن این چراغ در اصل نوعی اطلاع رسانی است تا راننده از مشکلی فنی مطلع شود، لذا در شرایطی که خودرو به غیر از روشن شدن چراغ چک علائم دیگیری ندارد الزامی به سریع خاموش گردن چراغ چک نیست و میتوانید با احتیاط خودرو خود را تا تعمیر گاه ببرید. با اینحال میتوانید با جدا کردن سر باتری قطب منفی، به نوعی ماشین سیستم برق ماشین را قطع و پس از گذشت یک دقیقه دوباره سیم را متصل نمایید، در بیشتر اوقات در صورتی که مشکلی جدی وجود نداشته باشد با این کار چراغ چک خودرو به صورت موقتی خاموش میشود.